Vestfold og Telemark

Det finnes enda mer som er se verdig i Telemark fylke. I dag er jo Telemark fylke forholdsvis stort, og det har nettopp blitt større. Telemark og Vestfold fylker er jo slått sammen til et fylke og har fått navnet Telemark. Det heter kanskje Vestfold og Telemark i dag da for å være pinlig nøyaktig. Men det finnes altså mye mer å se på enn bare bygdetunene jeg allerede har nevnt. Jeg tar en liten kikk videre og ser hva som dukker opp.

Bygdetunet Grimdalstunet

340 år og frem til kanskje 120 år gamle bygninger er hva som møter deg om du tar turen til grimdalstunet. Dette tunet er litt spesielt siden det er veldig nær original forfatning. Dette er ikke et tun som er bygd opp av ulike bygninger samlet inn fra andre steder i lokalsamfunnet. Dette er gården hvor kunstneren Anne Grimdalen er født og oppvokst. For de som ikke kjenner henne, så var hun fra Skafså i Tokke kommune. Her vokste hun opp i en gjeng på ti unger. Hun reiste tidlig til Oslo for å studere, og hennes gjennombrudd som kunstner kom når hun fikk oppdraget med å utsmykke Oslo Rådhus like før andre verdenskrig. Hun var en billedkunstner og noen av hennes skulpturer og det er selvfølgelig et galleri som viser hennes verk der på Grimdalstunet. Oppdraget i Oslo Rådhus kom som gevinst etter en kunst konkurranse. Dette var hennes store gjennombrudd som kunstner.

Europas eldste bygning?

Europas eldste bygning?

Bare noen få kilometer unna hjemmet til Anne Grimdalen finner vi et bygg som antas å være kanskje det eldste bygget i Norge og kanskje det eldste bygget i Europa. Her er det mye historie om en annen dame fra dette samfunnet. Vi skal helt tilbake på og rundt 1200 tallet da Åse Stålekleiv eide nesten alt i dette lokalsamfunnet. Vi snakker om bygden Eidsborg som også ligger i Tokke kommune i Telemark. Mye gamle kjendiser herifra tydeligvis. Men det bygget som er så gammel og ærverdig er et loft som ble bygd for å lagre alle denne damens Lin tøy stoffer. Damen var meget rik og det å bygge et slikt loft på den tiden var meget uvanlig sier historien.

Eidsborg Stavkirke

Det er ikke langt mellom historiske bygninger i denne kommunen. Det er jo nesten så kommunen eller området i seg selv er et rent bygdetun hele veien. Bare få kilometer unna ligger det en av Norges fine stavkirker. Stopper du der har du muligheten til å høre hele historien om hvordan stavkirken har utviklet seg på de rundt 800 årene som den har eksistert. Stavkirkene i Norge er verdenskjente og det er mange turister som gjerne legger turen innom for å se på disse flotte bygningene. Totalt skal det være 28 stavkirker i Norge i dag. I sin tid var antallet oppe i mer enn 1500 stykker. Denne i Eidsborg er kanskje en av dem som er best bevart. Og den er for kun få år siden vært gjennom en tre år lang opp-pussingsprosess. I sommersesongen er det åpent og det er jevne omvisninger. Kun flyttet eller kansellert dersom det kolliderer med andre kirkelige aktiviteter eller arrangementer.