Vakre bygninger i Oslo og andre byer

Vakre bygninger i Oslo og andre byer

Norge er fylt av vakre bygninger, både gamle historiske bygninger og nye moderne arkitekturer. Som hovedstad er Oslo preget av sistnevnte med store og spesielle spesialdesignede bygninger av store og kjente arkitekter. Byen vokser fort, og har startet å befeste sin posisjon som internasjonal storby. Utover i det ganske land er det blitt mer og mer populært å bygge frem nye og spennende prosjekter som viser frem og fremhever den norske naturen.

Utsikten

På veien over Gaularfjellet vil du finne attraksjonen Utsikten, som er tilgjengelig både til fots og med bil. Utsikten er en trekantformet betongbygning som ligger på et av de beste utsiktspunktene på fjellet, på toppen av stigningen opp fra Vetlefjorden. Arbeidet med Utsikten startet i 2014 og den er bygget at Code AS.

Under

Verdens største undervannsrestaurant finner du i Lindesnes med navnet Under. Designet av Norges mest kjente arkitektkontor Snøhetta, og ferdigstilt i begynnelsen av 2019. Restauranten har et stort utsiktsvindu midt i restauranten som gir et helt unikt innblikk på det norske kystlivet, og forskere har flere år i forveien brukt lukt, lys og lyd til å tiltrekke sjøliv til stedet der restauranten er bygget. Bygget har blitt et av Sørlandets største attraksjoner, og ventelisten er lang for å få betale minimum 2200kr per person for å nyte et måltid der. Bygningen sees på som en kunstinstallasjon i seg selv.

Stortinget

Stortingsbygningen har stått sentralt i Oslo siden 1866, og har dannet rammen rundt milepæler i fremveksten til demokratiet. Da bygningen stod ferdig på midten av 1800-tallet var det en nyskapende og moderne bygning, og det var store diskusjoner angående bygningens design og plassering fordi den var både mindre og annerledes enn andre lands parlamenter. Stortinget gikk til slutt for forslaget til en ung svensk arkitekt med navn Emil Victor Langlet som var opptatt av at bygningen skulle oppleves som tilgjengelig for folket. Plasseringen var ikke på en høy topp i byen, men ble nede i gatene sammen med folket, vis-a-vis slottet.

Holmenkollen

Holmenkollen

Bakken som er en av Norges mest kjente hoppbakker og inngår i Holmenkollen Nasjonalanlegg, ble først bygget i 1892, og har siden blitt ombygget flere ganger. Den første bakken var ikke særlig stor, men dagens bakke har høyeste punkt på omtrent 60 meter over bakkenivå. Under krigen lå bakken på et tysk militæranlegg og det ble satt en mitraljøsestilling i toppen av tårnet. Da krigen var over ble det klart at Oslo skulle huse OL-lekene i 1952 og arkitekt Frode Rinnan ble satt på prosjektet om å bygge om bakken. En liten fun-fact om bygningen er at bydelsgrensa for Vestre Aker svinger om Holmenkollen slik at bygningen faktisk ligger i Oslomarka og ikke i en bydel.

Trollveggen besøkssenter

I bunnen av Europas lengste loddrette fjellvegg finner du Trollveggen Besøkssenter. Fjellet som er kjent for sine 1000 meter høye vegg er besøkt av mange turister hvert år og er en av de mest besøkte turistattraksjonene på Vestlandet, og bygget i bunnen har vunnet mange priser. Fra kaféen kan du gjennom store panoramavinduer nye utsikten av fjellveggen, fosser, snø og is.