Trysil bygdetun

Å besøke gamle steder er noe som vekker interesse hos mange. Bygdetun gir et innblikk i hvordan forfedrene våre levde og sier mye om tradisjonell norsk kultur. Mange av de gamle norske bygdetunene har blitt gjort om til museer og har gjerne en rekke aktiviteter og arrangementer som gjør at du kan få en hyggelig opplevelse som du vil huske resten av livet. Det er mange fantastiske bygdetun spredd utover hele Norge, men Trysil bygdetun er min favoritt.

Trysil bygdetun er kjent som Norges eldste bygdemuseum og er derfor en av de mest populære bygdetunene du finner i Norge. Trysil bygdetun ligger nord på Østlandet ikke så langt fra den svenske grensen. Det er altså en ganske grei tur for dere som bor i Oslo og en relativt lang tur for dere som bor i for eksempel Bergen.

Anno museum

Trysil bygdetun har et sommeråpent museum i Trysil som er en del av Anno museum. På museet kan man finne blant annet antikvariske byggverk og ulike gjenstander med kulturhistorisk betydning fra hele Trysil. Kanskje noen av dere kjenner Anno museum under dets tidligere navn, da museet ble etablert i 2009 ved å slå sammen en rekke mindre museum ble det nemlig originalt kalt Hedmark fylkesmuseum. Det store utendørs museet som huser omtrent 500 historiske bygninger og en rekke andre historiske gjenstander, er faktisk det største friluftsmuseet i Norge målt etter areal. Museet tar imot flere hundretusen besøkende hvert år.

Digitalt museum

Digitalt museum

Anno museum har enda mer å by på enn de 500 historiske bygningene, de har også 128 åndsverk og det er over 150 000 gjenstander i museets samling. Museet har også en utstilling med over 4 millioner bilder, ikke overaskende at selv ikke et stort museum som Anno museum har plass til en fysisk utstilling av denne størrelsen. Mange av fotografiene kan derfor finnes på det digitale museet. Jeg anbefaler alle og ta en titt på dette digitale museet, det er helt gratis å se på bildene. Hvis du finner et bilde du liker ekstra godt kan du faktisk bestille en kopi som du kan henge på veggen i ditt eget hus, men dette er naturligvis ikke gratis.

Ting å gjøre på Trysil Bygdetun

Trysil Bygdetun har ikke bare et fantastisk museum de tilbyr også arrangementer i helgene hvor man kan lære masse om tradisjoner som er typiske for Trysil. Kanskje min favoritt ting med Trysil Bygdetun er de spennende og lærerike temakveldene, de anbefales på det sterkeste. Dersom du trenger litt forfriskninger mens du går rundt og nyter innblikket i kulturhistorien kan Trysil Bygdetun by på kaffe eller brus og dessuten vafler og is. Dersom du er der i forbindelse med et arrangement blir det også servert mer tradisjonell mat som for eksempel rømmegrøt. Selv om Trysil Bygdetun passer best for folk med en interesse for den norske kulturhistorien er det også et veldig barnevennlig område; Barna kan leke ved en liten bekk og lage vannmøller eller utforske de spennende bygningene og gjenstandene på museet, jeg tror også de vil elske vafler og brus.

Konklusjon

Trysil Bygdetun tilbyr en museumsopplevelse for hele familien med et stort utvalg av gjenstander og bygninger som gir deg et innblikk i fortiden. I tillegg til utstillingen kan du også nyte arrangementer og temakvelder med tradisjonsrik mat og andre fantastiske opplevelser.