Trøndelag og bygdetun der

Vi flakser og vi flyr litt rundt i hele landet på vår ferd etter å se litt på forskjellige bygdetun i Norge. Denne gangen har jeg nesten havnet til sjøs. Jeg havnet på en etter sigende perle plass av ei øy i Trondheimsfjorden. Og ute på den øya finnes det et bygdetun. Jeg har altså beveget meg opp til Trøndelag for å fortsette turen rundt omkring i Norge. Men det finnes selvfølgelig flere bygdetun inne på fastlandet også i Trøndelag – jeg skal se hva jeg rekker over i denne og eventuelt noen av mine neste artikler.

Trøndelag

Det første jeg finner på min søken etter bygdetun er en plass som heter Bygdetunet Utro. Jeg tror faktisk ikke navnet kommer av det først jeg – og sikkert kanskje du også – tenker på. Altså utro som i å gjøre noe galt eller være ulydig. Men jeg tror plassen har fått navn etter en plass der fiskere rodde ut fra. Plassen ligger nemlig ut mot havet i Fosen i Trøndelag. Stedet er ikke veldig godt beskrevet på nettet annet enn at det finnes historiske bygninger der og en del gamle gjenstander som blant annet båter og inventar i disse bygningene. De arrangerer en spesiell dag hver sommer.

Ytterøy

Øya Ytterøy ligger midt i Trondheimsfjorden når man kommer innover mot Beistadfjorden og Steinkjer. Og plassen er også kjent fra sitater fra Asmund Olavson Vinje tilbake på 1800 tallet satt på Inderøy, hvor han satt og så utover mot Ytterøyog flere av de andre bygdene rundt og sa eller skrev – «Her ser eg fagre fjord og bygder». Øvre Bjørvik heter gården der Ytterøy Bygdetun ligger. Denne gården eller anlegget har stått uforandret i snart 70 år. Alt rundt gården har hatt en rivende utvikling, men denne spesielle gården har ikke fulgt med på dette selv om det har vært drift ved gården i alle disse årene. Stedet betår av det som i gamle dager heter et Trøndersk firkanttun. Det er et våningshus fra rundt 1870, men med påbygg av en leilighet på starten av 1900 tallet. Det finnes fjøs og stabbur fra 1920 tallet med bindingsverk fra samme tidsrom. Det finnes ei mølle på området og et saghus, ei smie som ble restaurert på -50 tallet. Stedet er absolutt verdt et besøk for å få kunnskap om historie fra Trøndelag.

Orkdal

Om vi flytter oss inn på fastlandet igjen og drar sør for Trondheim og ned til Orkdal så finner vi Orkdal Bygdetun. Dette er et bygdetun som har 13 bygninger i dag, men det var ikke så mange bygninger her originalt. Den eldste delen er gården som heter Oppstuggu Berbu. Denne gården har man papirer på helt tilbake til 1300 tallet. En gård er flyttet inn her – det er Svorkåsgården. Den er eldre, men altså ikke original her. Den har bygninger tilbake fra første halvdelen av 1700 tallet. I tillegg har området også Sivertsengården og en gammel husmannsplass som heter Pålstadhusa.

Orkdal

Og noen av bygningene her blir benyttet til både bryllup, kultur arrangement og konserter. Det finnes også møtelokaler og kjøkken som benyttes i Sivertsengården.