Samisk Bygdetun

Jeg liker fremmede kulturer, og jeg ser faktisk på samisk som en fremmed kultur. Mulig ikke alle er enig med meg, men kulturen og tradisjonene til samene er vesentlig annerledes enn den vi er vant med selv. Jeg har hatt gleden av å oppleve Finnmarksvidda, som både byr på flott natur men også et mangfold med tanke på det samiske. Det å sitte i en lavvo i Kautokeino å spise reinkjøtt, akkompagnert av samisk joik-ja det er ikke annet enn magisk og spesielt.

Kautokeino Bygdetun

Jeg har opplevd også andre deler av Finnmark, enn Kautokeino. Men på Finnmarksvidda er nok Kautokeino min favoritt. Det er ikke store tettstedet, men du verden så mye spennende man kan finne i dette området.Bygdetunet er faktisk rekonstruert, men dette reduserer ikke opplevelsene eller følelsen av å være i en gammel samisk kultur og bosetting. Men miljøet som er bygget opp er allerede blitt 100 år gammelt, så det er uten tvil et sted med sjel.

Kautokeino Bygdetun

Lokal samisk kultur

Bygdetunet er et museum, som så mange andre. Men der slutter også likhetene, min påstand er at det rett og slett må oppleves. Du vil få oppleve en flott utstilling, som presenterer lokal samisk kultur. Bygdetunet ligger flott plassert, nede ved elvebredden i Kautokeino. Jorden på stedet hvor bygdetunet ligger, er dyrket siden 1700-tallet og det i seg selv er jo ganske så imponerende. Det å bedrive jordbruk på Finnmarksvidda, kan vi jo tenke oss krever sitt med tanke på klima.

Reindrift

Et samisk bygdetun, kan ikke unnlate å ha med seg historien om reindriften. Dette er selv bærebjelken i den samiske kulturen, og ikke minst et viktig levebrød i mange generasjoner tilbake i tid.

Noe av byggene som er rekonstruert

Et gammelt kirkebygg fra 1650, er på mange måter juvelen man finner på Kautokeino Bygdetun. Tømmeret som er brukt, er lokalt tømmer fra den tiden man bygget opp kirken på sin opprinnelige plass. Dette er faktisk Finnmark sitt eldste bygg, og det sier jo ikke så rent lite.

Ellers kan man finne de tradisjonelle samiske torggammene, og historiene til de mange utmarksboplassene som var i bruk i tidligere tider.

Alta – Kautokeino

Om man tenker å reise til Kautokeino, vil nok Alta være et greit samlingspunkt. Her finnes det gode flyforbindelser, og flyplassen har både SAS og Norwegian-flighter. I tillegg kommer kortbaneflyene, til Widerøe. Det å oppleve Finnmark, er stort både sommer som vinter. Man må rett og slett finne ut, hva man ønsker ut av turen og velge årstid der etter.

Juhls sølvsmie

Dette har ikke noe med Kautokeino Bygdetun å gjøre, men et besøk hos Juhls sølvsmie er noe man må få med seg. Har selv vært der et par ganger, og det er ikke annet enn imponerende. Smykkene er inspirert fra naturen man finner på Vidda, og man finner ikke maken noe sted-det kan jeg garantere.

Både produksjon og utsalg av smykker, er samlet på samme sted i Kautokeino. Det er godt skiltet fra sentrum av bygda, og ligger bare et steinkast fra hovedveien.