Bygdetun i Vestfold

Bygdetun, museumsplass, gårdsplass eller fellesareal er mange navn på de uteplassene som er i forbindelse med et museum og deres utendørs arealer. Det finnes slike plasser i alle fylker i Norge, og det er sikkert mange utenfor Norges grenser også. I min forrige artikkel skrev jeg litt om et par i Østfold, men nå tenkte jeg å bevege meg til andre siden av fjorden. Da er jeg i Vestfold fylke og skal kikke litt rundt på hva de har av slike plasser. Følg med dersom du vil lese en liten kjapp oppsummering om dette.

Stokke

Som mange andre av sine like plasser er det i Stokke også mange aktiviteter året rundt. Det er foreninger som er aktive der, ulike former for lag bruker stedet og det er selskaper der. Omvisninger rundt på området er også mulig dersom det ønskes.

Foreningene og lagene som holder til der arrangerer ofte ulike kurs og foredrag som da igjen gjør plassen «levende» og aktiv ganske ofte. Det er seks ulike bygninger som er med i opplegget til Stokke Bygdetun som er Vestfolds eldste bygdetun. Hauganhuset er hovedhuset på området, men det ble opprinnelig bygd og reist i Arnadal for over 270 år siden. Men i 1978 ble det flyttet, gjenreist og restaurert i Stokke. I dag er det i bruk både i kjeller, hovedhus og loftet. Her er det gjenspeilet en storstue fra rundt 1900 med spisestue, kammers, kjøkken og bestestue.

I kjelleren er det stilt ut mange forskjellige håndverker.  Den er innredet som flere ulike yrkesrom som et for eksempel et rom med gammelt foto og filmutstyr, et rom med utstyr fra skipsfart og fra hvalfanger tiden og et lite skomaker rom. Alt fra det lokale og henvisninger i lokalhistorien.

Slik kunne jeg har fortsatt å beskrive alle bygningene og arrangementene der i detalj, men jeg tror det er bedre om du tar en tur å sjekke ting selv om du er virkelig interessert.

Tallak

I Tønsberg finner jeg det neste tunet jeg skriver litt om her. «Vestfold-tunet på Tallak» har totalt 14 ulike bygninger å vise frem. Alt er flyttet dit, men alt kommer fra lokalmiljøer rundt omkring i fylket. Bygningene skal være fra tiden helt tilbake til middelalderen og frem til for «bare» 200 år siden. Alt tilhører Vestfold museene og ble etablert der for 70-80 år siden og skal gjenspeile en typisk gård fra Vestfold.

Kvelde

Enda et bygdetun dukket opp på 80 tallet på Vestbymoen gård i Kvelde Kommune. Dette ligger like utenfor Sandefjord for de som ikke er lokalkjent. Her er det Hedrum historielag som eier og driver dette bygdetunet. Det er fire ulike bygninger der og de er alle innredet og pusset opp i den stilen de skal ha hatt fra sin opprinnelse. Alle husene er forholdsvis store og inneholder flere forskjellige avdelinger igjen. Framhuset, Smia, Uthuset og Bryggerhuset er det fire byggene. Uthuset med tilbygg er på nesten 500 kvadratmeter.

Som de fleste andre slike plasser så er formålet å ta vare på lokalhistorien og formidle den ut til befolkningen og håpe at det blir enda flere som vil finne lokalhistorie som interesse.