Bygdetun i Vest Agder

Min fylkesvis forflytning for å skrive litt om bygdetun har nå kommet til Vest Agder. Rekkefølgen på disse fylkene er helt tilfeldig valgt, så det er ikke snakk om noen prioritering foran den ene eller den andre. Jeg ønsker bare å presentere litt kort om alt det herlig vi har å tilby av blant annet historie i landet. Og det å sjekke ut bygdetun og det som er i forbindelse med slike tun er en fantastisk måte å få litt kunnskap om historien i både området og på landsbasis.

Porsmyr Bygdetun

Det er ikke mer enn like over tjue år siden kommunen kjøpte denne plassen hvor Porsmyr Bygdetun i dag er en fantastisk plass. Så langt på min ferd på forskjellige bygdetun så er dette første plassen som de også har noen historiske kjøretøy på tunet. Totalt er det seks kjøretøy og en båt, men den er vel også den med mest historie. Den er jo helt fra svartedau tiden rundt år 1350. Det er en stokkebåt som de har å vise frem fra den tiden. Kjøretøyene er en gammel brannbil fra krigens dager av merket Ford jeep. Det er flere traktorer fra 18, 28 og 54 i forrige århundre og en Opel super six fra midt på tretti tallet.

Bygninger

Allerede før kommunen kjøpte gården dette bygde tunet er bygget rundt så begynte noen ildsjeler å sikre bygninger med store problemer. Et uthus var hele 120 cm ute av lodd.  Dette ble rettet opp og justert inn slik at det i dag er fint igjen. Det kan vel med store ord kalles for ildsjeler eller entusiaster? Totalt er det åtte ni bygninger på området om man finteller alt. Nyeste er kvernhuset som de ført opp så sent som for et par år siden. Alt gjort på dugnad, både dette og alt annet som er gjort på området. Alt er basert på frivillige. Totalt er det lagt ned flere titusener med timer for å få hele området i så god forfatning som mulig. De andre bygningene på området i tillegg til kvernhuset er; Stabburet som er helt fra midt på 1500 tallet, hovedhuset som er fra midt på 1800 tallet, et andre stabbur som er fra samme tiden som hovedhuset og en løe fra tidlig på 1900 tallet. Av nyere bygninger er det satt opp vognskjul, smie, bryggerhus og garasje.

Bygninger

Alle husene er restaurerte og innredet til å fungere som museer slik at også publikum kan ta del i historien.

Aktiviteter

Det er regelmessige aktiviteter med samlinger av mennesker som kommer sammen. Og på sommeren vil det være åpent for at publikum også kan ta turen innom. Det finnes flere rom i husene som benyttes til utleie for å få inn litt midler til driften av tunet. Det er alltid noen kostnader som må dekkes inn i ulike former.

—-

Nå har jeg jammen gjort det igjen. Skrevet for mye m et sted. Det skjer hver eneste gang jeg blir litt revet med i en fin plass. Fylket har mer å by på enn kun denne plassen så det er mulig jeg må bruke minst ett innlegg til for å skrive litt om dem.