Bygdetun i Telemark

At det er mange personer i Norges land som har forkjærlighet for gamle ting er vel intet nytt. Men det er ikke så ofte at det går utover interessen hjemme i stuen eller i ens eget nære område. Men det er noen som tar det enda lenger og da får vi mange utrolige plasser som de gjerne viser frem sin lidenskap og hobby. Bygdetun er en av mulighetene til å vise frem slike ting. Ikke bare er det et større område, men inne i ulike bygninger bygges det jo ofte også opp ulike mindre museum.

Kvitseid

En av de eldste slike plasser i Norge er bygdetunet i Kvitseid i Telemark fylke. Det ble etablert for over 110 år siden og har bygninger fra flere tidsaldere. Den eldste bygningen er helt tilbake fra midten av 1200 tallet – det er Kvitseid gamle kirke det er snakk om.  Kirken ligger egentlig litt utenfor selve bygdetunet, men tilhører hva de tilbyr i sitt repertoar. Selv bygdetunet består av 12 bygninger og der er den eldste bygningen innenfor selv området er rundt 500 år gammel – 1500 tallet altså.  Som på de aller fleste andre steder rundt om i Norge så er det veldig mye å se på når man kommer til en slik plass. Jeg er veldig usikker på om en dag faktisk er nok i mange tilfeller dersom man ønsker å se det hele skikkelig. Det er mange detaljer og mye historikk om lokalmiljøene. Og også her på Kvitseid som så mange andre plasser er det muligheter for organiserte omvisninger i hele sommersesongen. Det er også ulike arrangementer som foregår gjennom den varmeste delen av året i Norge.

Stor historie

Stor historie

Den neste plassen jeg ønsker å nevne som også ligger i Telemark er vel ikke direkte noe bygdetun, men historie har den plassen i massevis også. Bare cirka 15 kilometer fra bygdetunet i Kvitseid finner vi nemlig Skimuseet i Morgedal. Her er det veldig mye av Norges ski historikk samlet på et sted. Og jeg våger påstanden om at alle som fulgte med litt på skolen i sin ungdom har vel hørt om denne plassen. I dag er museet oppdatert og har interaktive utstillinger som forteller og viser det aller meste om moderne skihistorie. Et par sentrale punkter i historien er jo først tilbake midt på 1800 tallet hvordan det hele startet med skileken i bakkene der i Morgedal. Videre nå i nyere tider er det jo OL ildene som har blitt tent her tre ganger. Oslo, Squaw Valley og Lillehammer.

Sondre Norheim

Sondre Norheim er vel kanskje Morgedals mest kjente person og har jo vært meget sentral i mye av det som har skjedd i ski historien. Han både var en stor atlet selv, og en sentral person i utvikling av utstyr. Sondre stua er en plass man kan besøke og oppleve historien om denne storheten som ble født i bygda. Men du kommer langt opp i antallet i besøkende, for det er tusenvis som allerede har besøkt denne plassen før deg for nettopp å oppleve fødeplassen til Sondre Norheim