Bygdetun i Møre og Romsdal

Bygdetun rundt omkring i hele landet betyr mye historie. Og historie betyr for meg mye gammelt og ganske mye interessante ting å sjekke opp og undersøke litt. Jeg er ingen historiker, men jeg liker å skrive om gamle ting og forsøke å ta litt lærdom av dette. Og på min vei rundt omkring i fylkene så har jeg nå hoppet videre til Møre og Romsdal fylke, og jeg har blant annet havnet i Volda. Da burde jeg vel egentlig ha skrevet på nynorsk, men det skal jeg ikke forsøke meg på. Jeg har hatt noen timer med nynorsk på skolen for mange år siden, men dessverre så sitter ikke den kunnskapen i dag.

Volda bygdetun

For de som ikke vet hvor Volda er så er vi nå en bit syd for Ålesund og ikke langt fra Ørsta – like ved Voldsfjorden. I Volda finner vi Volda bygdetun som er en gjengivelse av en gammel vanlig Sunnmørsk gård fra tilbake på 1800 tallet. Historien og fortellingen lyser rundt stedet. Eldste bygning er det som de kaller for en sengjabud eller et loft som er fra 1500 tallet. Det finnes et skolehus der med massevis av utstyr fra den gamle skolen.  Andre bygninger som tilhører bygdetunet er Kornbergstova. Det er en bygning som opprinnelig kommer fra andre siden av fjorden og er fra først på 1800 tallet. Så er det den bygningen som på lokale språket heter Kylnå. Det er et hus hvor det ble tørket for eksempel korn til mat eller malt til å brygge øl fra. Kylna er også forflyttet til bygdetunet i nyere tid. Opprinnelig kommer den fra Rotset som også er i området rundt Volda. Vassbekkstova, en skole og Vedaløda er de siste bygningene på området. Vedaløda er som du kanskje kunne gjette (om ikke du er sterk i nynorsk da) en bygning til ved. Her skulle veden bli tørket for å senere selges. Denne bygningen har ikke stått veldig lenge på området, men kom dit etter at det skulle bygges ny vei der den opprinnelig stod. I tillegg har de også Garverimuseet som ligger nede i fjøra ved fjorden.

Stordal bygdetun

Litt lenger nordover fra Volda og mer rett vest for Ålesund finner vi Stordal kommune. Er i kommunen har de også Stordal bygdetun som er en plass som turister gjerne tar en stopp for å utforske stedet litt. Stordal er for øvrig Møre og Romsdals minst kommune med bare cirka 650 innbyggere. På bygdetunet finnes det fire gamle bygninger. En av bygningene er en kirke som ser ganske normal ut fra utsiden, men innvendig er den en av de kirkene i Norge som har mest dekorasjoner. Bygningen er en åttekantet langkirke og ble bygd så langt tilbake som på slutten av 1700 tallet. De andre bygningene som finnes på bygdetunet er ei Prestestove fra cirka 1870, en Løset bygning fra sist på 1700 tallet og et stabbur fra midt på 1800 tallet. De to siste bygningene er flyttet til tunet i noe nyere tid. De kommer fra henholdsvis Løset gården og fra Busengdal.

Stordal bygdetun