Bygdetun i Hedmark Fylke

Etter litt rundt på forskjellige bygdetun i Østfold og Vestfold så har jeg lyst til å ta turen opp til Hedmark. Det skulle nemlig ikke mye Research til for å finne utrolig mange bygdetun i dette fylket. Jeg rekker knapt nok over alle her i en artikkel, men jeg tar noen tilfeldige så får vi se hvor langt jeg rekker. Norsk Skogfinsk Museum har flere forskjellige anlegg rundt omkring. Det er mange spennende ting å utforske.

Finland

Et lite stykke Finland i Norge er dette Finnetunet som ligger på Svullrya i Hedmark fylke. Det ligger mellom Kirkenær og svenske grensen for å gi en litt bedre stedsangivelse. Det er et sted som er bygd opp for å bevare den finske kulturen som bygde seg opp i dette området fra 1600 tallet og fremover mot i dag. Det er vel fortsatt aner fra disse menneskene som fortsatt bor i området. Finnetunet heter området og er bygd opp av Norsk skogfinsk museum i de først årene av andre verdenskrig.

Finland

Flere bygninger der er unike og kan besøkes. Det som er spesielt ved dem er at de stemmer ikke med norsk kultur og måten nordmenn bygde opp både miljøer og ulike bygningsfunksjoner den gangen. I løpet av sommeren kan stedet besøkes og det er flere tilstelninger der i løpet av de ukene de har offisielt åpent. Bygningene som er der er jo da selvfølgelig Røykbadstue, røykstue, smie, låve og ria.

Tyskland

På Hedemarken og innover mot svenskegrensen har det ikke bare vært finer i historien – også tyskere hadde sitt spesielle område her. Og i dag finner vi Tyskeberget. Dette ligger i Åsnes Finnskog som igjen ligger ganske nær svenskegrensen. Dette er en bit lenger nord fra der jeg beskrev finnene hadde sitt miljø. Det er Åsnes Finnskog Historielag som eier dette stedet nå. Men de igjen er med i samme «gjengen» og er med inn under Norsk Skogfinsk Museum. Bygdetunet her består av totalt 13 bygninger samt innmark og litt skog og en bade dam. Her er det mulig for publikum å bestille omvisninger i de autentiske bygningene fra historien.

Mye på Hedemarken

Hedemarken er et område med mye historie og de har vært flinke til å samle dette slik at dagens mennesker kan se hvordan det har vært i historien i området. I tillegg til de to stedene jeg allerede har så vidt skrevet litt om finnes det enda flere. Jeg kan jo nevne noen, men jeg presiserer at dette er tilfeldig hva jeg nevner i tilfelle jeg skulle glemme noen steder. Jeg startet i nærheten av Svullrya med det finske miljøet. I det samme området finnes også Leiråker. Dette er mer et museum igjen og det er en del av Finnetunet. Men det er den norske dikteren Åsta Holth som har levd i huset der. Videre i fylket finnes Gruetunet på Kirkenær, Oppistun, Austmarka Bygdetun, Odals tunet og Orala som også ligger i Austmarka.

Og det finnes enda flere enn dette men jeg skal overlate litt til deg der ute også.