Bygdetun fra sør til nord

Det er ikke mange land som kan skilte med en slik samling av bygdetun, som det man finner i Norge. Det at nesten hver eneste kommune i det langstrakte landet, har ett eller flere bygdetun – er ikke annet enn imponerende. På disse stedene er det samlet verdifull historie om bygda, kommunen ja kanskje for en hel region. Det er mange mennesker som står bak disse flotte stedene, og veldig mye er basert på venneforeninger og dugnadsinnsats. La oss ta en rask titt på et knippe av våre flotte bygdetun, ja de er mer eller mindre tilfeldig valgt. For det er ikke lett å si at det finnes noen favoritter for min del i alle fall, for de har alle sammen sin egen sjarm og ikke minst en spennende historie å formidle.

Nore og Uvdal Bygdetun

Vi skal til Buskerud fylke og til Kirkebygda, og her finner vi det flotte Nore og Uvdal Bygdetun. Tunet er bygget opp på den gamle Prestegården, bare et steinkast fra den vakre Uvdal stavkirke.Fra tiden med den gamle Prestegården, finner vi Prestegardsburet og Skolestua inne på bygdetunet. Men det er også satt opp en samling med bygninger fra hele kommunen, inne på Nore og Uvdal Bygdetun.

Skjer noe hele året

Om man skal oppleve gamledager på Bygdetunet, er det perioden 1.juni til 1.september du skal sikte deg inn på. Da er det muligheter for å være med på en gammeldags slått, smake på lokal mat og ikke minst lære om landbruket fra dette distriktet i gamledager.Om vinteren er det kulturkvelder, hvor forskjellige tema står på agendaen. Det er også lange tradisjoner, for et flott julemarked på Nore og Uvdal Bygdetun.

Skjer noe hele året

Bondal Bygdetun

Vi forflytter oss til Telemark, og til den flotte fjellgrenda Bondal. Stedet er plassert i Tuddal i Aust-Telemark, som er en del av Hjartdal kommuneDet er et eldorado der oppe, for de som er glad i flott natur. Med sin plassering mellom Gaustafjella med Møsvatn og Hardangervidda, kan det knapt bli bedre enn i fjellgrenda Bondal.

Øystein Bondal

Dette var mannen som bygget opp Bondal Bygdetun, som består av en unik samling av gjenstander som ble brukt på fjellgardene gjennom mange generasjoner.

I 1999 ble samlinga lokalisert til et bygg, som tjener som gardsmuseum på Suigard. Han ønsket på denne måten, å gjøre samlingen tilgjengelig gjennom et nybygg og sikre at samlingen blir tatt vare på for ettertiden.

Ikke et vanlig bygdetun

Dette er ikke et bygdetun i ordets rette forstand, men faktisk en fjellgard som er i full virksomhet. Det som først og fremst er å besøke på Bondal Bygdetun, er altså den unike samlingen som er å finne i gardsmuseet.

Samlingen har lagt vekt på å dokumentere livet på norske fjellgarder opp gjennom hundrevis av år. Det er faktisk snakk om flere tusen av dem i tallet, og de finnes i både stort og smått.

  • Håndverksredskap
  • Jakt- og fiskeredskap
  • Smieredskap
  • Møbler
  • Utstyr og redskap til hest
  • Sølv og bunader