Byer som er verdt å besøke for sin fantastiske arkitektur

Vi har mye flott arkitektur her i Norge, men det er også interessant å se nærmere på arkitektur i andre land i Europa. Noen europeiske land har en ganske lik stil, men ikke bli overasket om du ser bygninger som skiller seg fullstendig ut fra tradisjonell norsk arkitektur. I dette innlegget skal jeg se nærmere på noen av Europas flotteste reisedestinasjoner dersom du ønsker å oppleve arkitektur i andre kulturer.

Roma, Italia

Noen vil kanskje si at det er for åpenbart å sette Roma på en liste om europeisk arkitektur. Men egentlig kan du ikke overdrive omfanget av Romas arkitektur. Det spenner over årtusener og inneholder den viktigste strukturen i den vestlige sivilisasjonen: Pantheon. Mye av klassisk arkitektur utviklet seg i Roma og nye former som buen, kuppelen og hvelvet ble bygget her først. Ta en tur rundt det romerske forumet og gudfaren til alle romerske monumenter: Colosseum. Men det stopper ikke der: Romas bygninger inkluderer bygninger i romansk stil (1100-1300-tallet), renessanse, barokk, nyklassisistisk og fascistisk arkitektur. Selv 2000 år etter at den ble bygd, er Pantheons kuppel fortsatt verdens største betongkuppel som ikke bruker armert betong. Du må se denne bygningen.

Malmö, Sverige

Malmö, Sverige

Du trenger ikke dra så langt for å se fantastisk arkitektur utenfor Norges grenser. I den sørlige enden av Sverige ligger Malmö med en rekke moderne og nytenkende bygninger. Selv om det har noen få bygninger av historisk interesse, drar du til Malmö for å se hvordan mennesker vil leve i fremtiden. Grønne initiativ er avgjørende, men det forhindrer ikke at strukturene er attraktive. Byen Malmö har til og med lagt en sykkelrute forbi alle bygningene den anser som verdig for sin arkitektur på egen guidet tur. Denne turen anbefales. Til tross for sin fysiske beliggenhet over Østersjøen i Sverige, har Malmö en god forbindelse til resten av Europa takket være Öresundsbroen, en imponerende prestasjon sett med arkitekt øyne.

Krakow, Polen

Selv om arkitekturen ikke nødvendigvis er i en sammenhengende stil, tjener Krakow sin plass på denne listen ved å ha blitt spart for overdreven bombing under andre verdenskrig. Ettersom Praha er for Tsjekkia, er Krakow Polens gave til turisme. Det er ganske enkelt en av Europas enestående destinasjoner. Krakow ble fantastisk ombygd etter å ha blitt ødelagt på 1200-tallet, og mye av det feires i dag. For fire hundre år siden flyttet hovedstaden herfra til Warszawa, men byen er fortsatt Polens kulturelle og intellektuelle hjerte.

Polen er nå inkludert på Eurail Pass, og Krakow er godt koblet med tog til Wroclaw, Warszawa og andre byer. Nå Krakow fra Warszawa på noen få timer med høyhastighetslinjen eller mye lenger på langsommere, regionale forbindelser. Krakows hovedmarkedstorg, eller Rynek Glowny, er det travle hjertet av Krakow og et av de største bytorgene i Europa. Du kan ikke gå glipp av det.

Det er mange flotte byer også utenfor Norges grenser. Dersom du er interessert i Norsk arkitektur kommer du antageligvis også til å elske å oppleve arkitekturen i resten av Europa.